Umeå

Friluftsmuseet Gammlia i Umeå

Västerbotten har en historia av att bevara och återberätta sin historia, där är man stolt över vad som varit och som format allt.

I slutet av 1910-talet fattade man ett beslut i Umeå om att skapa en offentlig park med ett friluftsmuseum och idrottsplats i det som då var den nordöstra utkanten av Umeå. Man ville även placera parken vid en utsiktspunkt för att erbjuda en spektakulär utsikt över staden, med idrottsplatsen längre ner på kullen.

Gammlia friluftsområde

Många olika typer av byggnader från hela länet har flyttats till friluftsmuseet sedan början av 1921. De flesta av byggnaderna har någon typ av ursprung i ett jordbruk, inklusive bondgårdar, skjul, ladugårdar, bagarstugor, lador och kvarnar. Men det är inte bara jordbrukarfamiljens värld som visas på museet. Stad, skola, kyrka och samer är också representerade. Samernas bosättningar har byggts upp utifrån exemplar från olika platser runt om i Västerbottens län.

Helena Elisabeth kyrka är en av de mest populära byggnaderna på Gammlia-området. Kyrkan har flyttats från ön Holmön där den först hade invigning 1803. Inredning donerades av Helena Elisabeth Grahn från Umeå. Under förra århundradet förföll kyrkan i missnöje och användes till och med som en hölada. Den hotades av rivning på 1950-talet men flyttades till Gammlia 1957. Kyrkan har restaurerats och de gamla väggmålningarna har nu rekonstruerats.

Idag är kyrkan väldigt populär till dop och bröllop men även vanliga gudstjänster hålls där sommartid ibland. De runda ladorna på Gammlia-området som tidigare användes till tröskning är karakteristiska för Västerbottensregionen. De blev vanliga i början av 1800-talet och byggdes alltid med mellan sex och tio hörn.

 Umeå
Umeå

Finhuset

Wallmark-familjen ägde den som kallas Wallmarksgården innan den flyttades till Gammlia. Interiören är inredd i stil med 1850-talet med praktiska möbler och vackra väggmålningar.

I köket finns det några exemplar av stencilteckningar som tidigare var ett vanligt sätt att dekorera väggar inomhus. Salongens väggar dekorerades 1854 med bilder av Stockholm och Burträsk kyrka av konstnären Johan Viklund, som växte upp på gården.

Under sommaren visas svenska infödda raser av hästar, kor, får, grisar och kycklingar i friluftsmuseet. Bland de dagliga aktiviteterna är kärning av smör, bakning av det speciella brödet som kallas tunnbröd, tillverkning och försäljning av hantverk. Gården är öppen för visning från mitten av juni till slutet av augusti (normalt sett, innan Corona kom in i bilden) och under den årliga julmarknaden. Utomhusområdet är alltid öppet för besökare. Namnet Gammlia är baserat på Gamli, som var det vinnande inträde i en namngångstävling som det historiska samhället organiserade i samband med Gammlis avslutning. Gamli är en parafras av orden “den gamla liden” vilket betyder “den gamla sluttningen”.

Väven och älven

När man ändå är på besök i Umeå så finns en massa annat roligt och spännande att uppleva. Varför inte börja dagen med en frukost i en park nere vid vattnet. Kanske inhandlad i bageriet som finns i bottenvåningen av kulturhuset Väven där även biblioteket finns. Det är skönt att bara hänga nere vid vattnet och kolla in båtar, vattenskotrar eller människor som promenerar förbi.

Innan man beger sig vidare så kan det vara trevligt att kolla igenom biblioteket. De har ofta någon typ av utställningar och dessutom har de en grym balkong runt om med utsikt över älven, där kan man ta många coola bilder. Det går snabbt att fördriva några timmar där eftersom det också finns många chill-vänliga platser runt om på våningarna. Känn lugnet! Efter det kan det vara en bra idé att promenera till vänster längs älven. Mot kyrkan men med bildmuséet som mål.

Härlig promenad

Det är ett vackert promenadstråk alldeles direkt vid älven där det erbjuds många trevliga stopp. En av favoriterna är där det finns ett arrangemang av hängande fåtöljer och där man via bluetooth kan spela musik eller lyssna på ljudbok från sin egen mobil. Fåtöljerna hänger från kedjor i ett tak och de är gjorda så att man kan sitta flera i dem, det är bara så coolt att slå sig ned där en stund. Favoriten är att sitta där, med utsikt över älven, och lyssna på en spännande ljudbok. Ibland brukar jag ta med en frukt eller köpa med en kaffe och så sitter jag en stund och spelar lite på poker stars eller läser en resetidning. Det är när någon kanske redan använder bluetooth och lyssnar på sin egen mobil, först till kvarn gäller, men de flesta sitter inte så länge så har man tålamod kommer man alltid hitta sin tur.

Efter en paus där kan man fortsätta vandringen mot bildmuséet och då kan det vara lämpligt att inleda med en lunch i bottenvåningen. Glöm bara inte att göra en avstickare till kyrkan innan dess, eller så tar du det på hemvägen. Väl inne på bildmuséet finns massor att upptäcka och har du tur så kanske det är en dag där de har musik under kvällen.

Flod
Flod

© 2021 Bjurholms Hembygd