Bjurholms historia

I landskapet Ångermanland cirka 6 mil från Umeå ligger lilla Bjurholm beläget i södra delen av Västerbottens län. Bjurholms kommun bildades när Bjurholm ingick i kommunreformen 1862. Kommunen består idag av mer än bara centralorten Bjurholm med det är just i centralorten där de bor mest folk och det är också den enda tätorten i hela kommunen. I centralorten bor cirka 41% av kommunens invånare (enligt en mätning från 2015) vilket innebär att ungefär 1000 invånare har valt att bo i centralorten. Det kryllar inte av människor i kommunen men då det är nära till många andra större städer så behöver det såklart inte vara ett problem.

Bjurholm gränsar nämligen till bland annat Lycksele, Nordmalings, Åsele och Örnsköldsvik. Bjurholm är ett vackert litet samhället med en skog som är svår att inte förälska sig i. Bland annat så finns den nordligaste Hasseln i just Bjurholm. Trotts att det är ett vackert samhälle så är det många som väljer att inte bo kvar. Mellan 1970 – 2015 när folkmängden mer och mer började öka i städerna i Sverige så såg läget inte riktigt likadant ut i Bjurholm. Under denna period hade Sveriges befolkning ökad med 18% medans befolkningen i Bjurholm hade minskat med hela 37,3%. När en mätning på kommunen gjordes 2016 så såg man att medelåldern för de som bodde i kommunen var 46,5 år vilket är över genomsnittet i Sverige.

Kanske finns det både fördelar och nackdelar med att bo i Bjurholm men vare sig man stannar, bor kvar eller funderar på att flytta till samhället så kan det vara en bra ide att ha koll på Bjurholms historia där bland annat 1759 ska ha varit ett viktigt år.

1759 var bara början

Det finns mycket att berätta när det kommer till Bjurholms historia men viktigt att veta om kan kanske vara att mycket av historien inte alls stäcker sig speciellt långt tillbaka i tiden. På många sätt så började allt när ett par vid namn Mårten och Brita Andersson bestämde sig för att påbörja ett nybygge. Marken på södra sidan av Öreälven (där Bjurholm ligger idag) var nämligen riktigt bördig och om något gjordes kunde området bli riktigt fint.

Bjurholms historia
Bjurholms historia

Nybygget blev bokfört 1759 och fick namnet Bjurholmen. Bjurholmen fick sedan även ett smeknamn vilket blev ’bäverholme i älven‘, detta eftersom det under den tid fanns mycket bävrar i området och bävrarna kallades då för Bjur så vilket smeknamn skulle ha passat bättre. Det sägs att Mårten smått började odla i marken några år innan 1759, redan 1752 eller alternativt året därefter ska odlingen ha påbörjats. Genom att börja odla i marken så blev det fint på marken men det behövdes göras något mer så Måsten började att bygga en stuga. Den första stugan ska från början ha stått vid hembygdsgården men ska senare ha förflyttats till där Ringvägen ligger idag. Sedan dess har mycket hänt i Bjurholm så som att kommunen valde att ingå i kommunreformen 1862. 1971 gjordes en ombildning av Bjurholms kommun och 1974 ingick Bjurholms kommun i Vännäs kommun men det varade inte länge för 1983 hade kommunen återbildats till eget kommun igen.

© 2021 Bjurholms Hembygd